21.11.08

Herbarium

På onsdag var jeg på forfatterkveld på Café Mono i Oslo. Der var det opplesning av poesi ved tre Bragepris-nominerte: Tone Hødnebø, Ingvild Burkey og Øyvind Rimbereid. For min egen del var diktene og fremføringen til sistnevnte en stor opplevelse. Rimbereid leste fra sin nylig utgitte og kritikerroste samling Herbarium, og særlig inntrykk gjorde utdragene fra diktet "Tulipan. Mani", et dikt som tar for seg en rekke økonomiske konjunkter og bobler de siste hundre årene. Fantastisk poesi, og i mine øyne en vel fortjent Brageprisvinner.

Alle diktene i Herbarium har titler med blomster- eller plantenavn. Tematikken er også knyttet opp til dette, men strekker seg også lenger, som er tilfellet med diktet "Syrin. Franz Kafka, Wien 1924":


SYRIN. FRANZ KAFKA, WIEN 1924

Etter at Kafka
hadde rettet opp
"En sultekunstner",
men før Dora for ut
for å lete etter blomstene
hun ville at han
skulle kjenne lukten av
før det ble for seint,
var det at han skriblet
på en lapp at han
"hadde fått sånn vanvittig
lyst på vann, kjenne
gigantiske munner vann"
strømme forbi det oppspiste
strupehodet,
vel vitende om at
døende ikke
drikker vann
"men at bare
enkelte blomster
drikker idet de dør,
for ikke å snakke om syrinene,
som fortsetter
å drikke
også etterpå".


Etterord: Siste innslag denne forfatteraftenen på Mono, var en konsert med Finn Coren og hans band, som spilte og sang til tekster av Olav H. Hauge, som utgitt på platen "I draumar fær du". Veldig mye fint. Kan anbefale å lytte til de tre sangene som ligger på nettsiden hans.